X
X
Back to the top
X

Hommage aan Georges Brassens

Op 22 oktober 1921 – onder een gelukkig gesternte – werd in Sète, aan de Franse Méditerranée, Georges Brassens geboren. Een eenvoudig gezin – de vader metselaar en vrijdenker, de moeder een devoot katholieke wasvrouw – maar een goede voedingsbodem: iedereen in huis hield van zingen. De kleine Georges, goedlachs en een tikje ondeugend, had het niet zo op de schoolbanken maar verslond boeken en hield van poëzie. Al vroeg begint hij zelf gedichten en liedjes te schrijven, zonder te vermoeden dat de roem op hem wachtte, en dat hij later een van de grootste zangers van zijn tijd zou worden, “monstre sacré” van het Franse chanson.

Het beeld is klassiek: Brassens die optreedt. Alleen op het podium, voor de zwarte gordijnen, donkere krullen en een snor, intense blik, linkerbeen steunend op een houten stoel, gitaar in de handen, zweet op het voorhoofd, slechts begeleid door een contrabas: Georges geeft zich hart en ziel aan zijn publiek. Als een ware taaltovenaar rijgt hij alles aaneen: geraffineerde literaire uitdrukkingen en verwijzingen naar de Griekse mythologie wisselen af met schunnigheden en de rauwe taal van de straat. Chansons vol verbeeldingskracht en recht voor zijn raap, die niet zelden voor schandaal zorgden in de preutse jaren ’50 en ’60. Ja soms zelfs niet uitgezonden werden op radio en TV. Wie zal daar nu nog om rouwen? Ze zijn inmiddels – net als de zanger zelf – toegetreden tot het pantheon van het Franse chanson.

“Le gorille”, “Les copains d’abord”, “Mauvaise réputation”, “Les amoureux des bancs publics”: vanaf de start van MÉNESTREL  hebben de klassiekers van grand Georges een ereplaats in ons repertoire. Daarom hebben we in het honderdste geboortejaar van de zanger een speciale tour de chant aan hem gewijd.

HOMMAGE À GEORGES laat u kennismaken met dertig van zijn meest bekende chansons. Altijd al een fan Brassens geweest? Zin in een avond vol humor, knipoogjes en juweeltjes?  MÉNESTREL biedt u met veel genoegen deze tour de chant aan, voor een vriendelijk tarief.

Hommage à Georges Brassens

19 maart: een speciale middag

Op zondagmiddag 19 maart 2023 – verzorgt Ménestrel een bijzonder programma ter ere van de zanger.

Hoe ziet het programma eruit?
In een intieme huiskamer-setting zingen we zo’n 20 van Brassens’ meest bekende chansons, staan we stil bij zijn levensverhaal en de thema’s uit zijn repertoire. En nemen we het publiek – met Nederlandse vertalingen – mee in de sappige, grappige, vaak ondeugende teksten van zijn liedjes.
Méér dan een middagje muziek: een heuse ontmoeting met een legendarisch chansonnier. Soyez les bienvenu(e)s!!!

Het concert vindt plaats in het kleine, sfeervolle Theater In De Steeg, Westeinde 165 in Den Haag en start om 14u (zaal open: 13u30).

Tickets à 10 € p.p. kunnen gereserveerd worden via info@menestrel.nl

Wees er op tijd bij, want het aantal plaatsen in het theater is beperkt!

Om u alvast een voorproefje te geven: Hommage à Georges

Andere nummers uit ons Hommage à Georges programma vind u op de Audio/Video pagina

Ménestrel Au Théatre Salon De IJzerstaven, Amsterdam Juin 2021

Hommage à Georges
Ménestrel in theater Salon de IJzerstaven in Amsterdam, 6 juni 2021

Trompettes de la Renommée


Youtube Facebook